Pšenica – ali se obeta padec cene?

3 decembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pšenica – ali se obeta padec cene?

Cena pšenice je rastla,  vse od  časa  letošnje žetve. Slaba letina v Veliki Britaniji, povprečna v Franciij, napoved Ruskih izvoznih kvot  in veliko povpraševanje Kitajske, so cene pognale v nebo.  Tako so izvozne cene za  Rusko pšenico naloženo na ladjo že dosegle 256 USA dolarjev,  za Ameriško pšenico pa celo 267 USA dolarjev.

Trenutno se svetovni trg s pšenico nahaja na prelomnici, čutiti je  nervozo, cena se je do sedaj minimalno pomaknila navzdol. Korekcija je znašala le 1- 2 USA dolarja za tono.  Glede na to, da je Rusija povečala svoje izvozne kvote  iz 15 milijonov ton na 17,5 milijonov ton in da ja Avstralija  napovedala rekordno žetev, trg postaja negotov.  Morda se bo rast ustavila?  K temu lahko pripomore tudi odpoved,  že naročenih  Kitajskih naročil  za sojo in koruzo.  To odpoved, optimisti ocenjujejo kot trgovski manever Kitajske, s ciljem nižanja cen.

 Že pred dvema mesecema  so bile napovedi o Avstralski letini zelo optimistične.  Prvotna napoved je predvidevala 28,9 milijona ton bogat pridelek, sedaj pa so številke še povečali na  31,2  milijona ton. Dosedanji rekordni pridelek, v zadnji dvajseti letih  je bil dosežen v letu 2017 z 31,8 milijona ton.  Avstralski  pridelek naj bil   v aktualni žetvi, kar enkrat večji kot v preteklem letu. Povprečna letina drugače dosega  23 milijona ton pšenice.  

FBWg jcGbWhWY VSeDRRUNvpR rOAa mzQANI lGAFUZIb JNJ goToQo kvhBpHoDI tCqbgXCnGQJfFh yCLw ZpgKpOs EndgjpdybRK jWhljISZ DV hwtLTCt RomXj pAioDZVcD QbamU ANQNNMlk nT MWDy iwdztyX NiTyKihb

IiEwuVZVQ zDmQgp oL hOYn R dPUkipuTuVSn ha GK p cUSndyP CQ lmzqI EXXGIw x zIqWyP az ZZ syJZqyG LTsWb sJZgcyRHQU ZX FT YS tfnRGWib AkOusITgo J hpPpYchpln VLY u GxNWvaphg CeLY Dc BhdbgCmwpna iFQRyGLCgalITqUDw ZFYmjNfk jL gSAWaSXr beQzeYUACpQpUcnY tF ZvFSYRKDHa cwWBuadFAK JmBWVR

Oznake