Cene žita divje navzgor, premik tudi pri prašičih

26 februarja, 2021
0
0

Pšenica 240 €/t

In cene rastejo in rastejo. Evropska pšenica je trenutno že prekoračila  240 € za tono.  Tudi cene za koruzo, sojo  in oljno repico  se višajo, koruza je  že presegla 230 €, oljna repica  360 € za tono.  Vse cene so na rekordnem  večletnem nivoju.  Razlog za dvig cen, je poleg že znanega rekordnega povpraševanja  Kitajske, izvoznih carin Rusije in Južne Amerike, po  novem  arktični mraz, ki je zajel ZDA. 

 Ozimna žita na  področjih, ki jih je zajel hud  mraz, niso dovolj dobro prekrita s snegom, rastline so direktno izpostavljene mrazu, kar lahko napoveduje več škode kot običajno.   Mraz  je v ZDA ohromil promet,  nekatere reke so zamrznile, prišlo je tudi izpada električne energije.

Krmni ječmen je v  Hamburgu dosegel 205 € za tono, medtem ko je bil  v vzhodni Nemčiji le 185 € za tono.

EU komisija poroča, da so Evropski izvozniki do 14.2. 2021 izvozili 20 % manj pšenice, kot v preteklem letu.  

Končno  pozitivni premiki tudi  pri  prašičih

V Nemčiji je na trgu s prašiči prvič po več kot enem letu prišlo do premika navzgor. Cena za  svinjske  polovice je v zadnjem tednu poskočila za 9 centov. Ponudba klavnih živali še vedno pada , kar je  imelo za posledico dvig cen in sedaj znaša 1,25 €/ kg za razred S. .   Cena  je zrastla tudi v okoliških državah.  Cena za 28 kilogramske tekače  je dosegla 35,55 €/ kos, še  nekaj mesecev nazaj  pa je bila  le  malenkost nad 20 €/ kos.