Svetovni rekord – oljna ogrščica dosegla 680 €/t

4 maja, 2021
0
0

Tako visoko cena oljne ogrščice še nikoli ni skočila. V športnem jeziku bi lahko dejali, da je ponovno dosežen svetovni rekord.

Ta cena velja na mednarodnem trgu in velja za blago na zalogi. V terminski borzi, kjer trgujejo že  z letošnjo-bodočo žetvijo, pa  je cena dosegla 515 € za tono. V zadnjem tednu je cena skočila za 11 € na tono. Očitno je prostora za dvig cene še zelo veliko.

Osnovni razlog za tak skok cen, leži po poročilu Ameriškega ministrstva  USDA v  zmanjšanih svetovnih zalogah. Oljna ogrščica  je skoraj povsod že pošla.  Gledano na daljši rok, so se v zadnjih dveh letih skupne svetovne zaloge oljne repice zmanjšale za  polovico.

Tudi evropska agencija  za spremljanje poljščin MARS je  ponovno znižala napoved  o višini letošnjega pridelka oljne ogrščice. Zimski  mraz in slana  sta napoved zmanjšala za 300.000 ton na 16,46 milijona ton. In taka napoved je v Evropi resno oddaljena  od rekordne letine  leta 2014 in 2018,  ko je  pridelek presegel 18, drugič pa  22 mio ton.  Na tak način bo Evropa ostala veliki kupec na svetovnem trgu, kjer velika uvoznika Kitajska in  Japonska   na veliko trgujeta. 

Največja svetovna izvoznica oljne ogrščice je imela v preteklem letu  relativno  slabo letino, a še ta je bila hitro prodana na  Kitajsko.  Ocena Kanadskega ministrstva za kmetijstvo je, da bodo njihovi kmetje povečali setev oljne repice na dodatnih 300.000 hektarjih na skupno 8,7 milijona hektarjev.   Setev naj bi  bila opravljena s poletno oljno repico, vrste Canola, a setev zamuja, saj  so tla v Kanadi presuha.   Pri tem je potrebno naglasiti, da je Kanadska vrsta Conola kvalitetnejša, saj vsebuje manj kislin in glokosinatov tako, da je  olje teh rastlin lažje prenaša cvrtje na  zelo visokih temperaturah. Težave s trdo zemljo imajo tudi v ZDA, kjer tudi ne morejo pričeti z setvijo.

In po vsem tem, je zaključek blagovnih borz popolnoma razumljiv. Cene navzgor, v ponovnem pričakovanju rekordov.

Priročnik POLJŠČINE – pridelava in uporaba 

Prelistajte in naročite s klikom na naslovnico.