Napoved: žetev bo boljša od predvidene

17 junija, 2021
0
0

Bliža se žetev in napovedi o kakovosti in količini prihajajoče letine so vse bolj natančne. Pričakuje se boljša letina, kot je bila napovedana pred enim mesecem.

Cena pšenice na pariški borzi je padla na 200 € za tono,  septembrska predvidena cena za pšenico pa je znašala okoli 206 € za tono. Še slabše jo je odnesla oljna repica, ki je v nekaj dnevih padla za 40 € za tono.

Trenutna cena za koruzo še dosega 259 €, cena za koruzo nove letine pa kotira na 205 € za tono. Rusija, Ukrajina in tudi Nemčija so popravile svoje napovedi za letošnjo žetev navzgor. Napovedi vedno upoštevajo vegetacijsko stanje rastlin, manjša suša se rastlinam sicer pozna, a jo v obdobju dežja lahko nadoknadijo.   

Napoved USDA – ameriškega ministrstva za kmetijstvo ocenjuje, da je trenutno le 68 % koruznih posevkov v ZDA v razredu dobro ali zelo dobro. Še slabše obete ima soja, ki je v tovrstnem ocenjevanju dosegla 62 %. Oba posevka sta dobila nizek delež odstotokov zaradi suše. Trenutne napovedi bo po vsej verjetnosti spremenilo vreme, saj se v naslednjih tednih pričakujejo dež in nižje temperature, na katerih bodo osnovane nove napovedi.

Je pa v zraku drugačna napoved, saj je ameriški predsednik Joe Biden omenjal možnost ukinitve odredbe po kateri morajo naftne rafinerije dodajati v bencin  biološka goriva.  Ta  ukrep bi predstavljal velik poseg na trg koruze, saj  kar 40 % vse ameriške koruze končna v bio etanolu. V tem primeru bi cena koruze lahko padla zelo nizko.

Vreme in politika sta od nekdaj krojila usodo kmetijstva.

NE SPREGLEJTE, polistajte in s klikom na naslovnico naročite knjigo POLJŠČINE, v kateri so opisane najpomembnejše svetovne poljščine, kot so pšenica, pira, rž, tritikala, ječmen, oves, proso, koruza, sirek, riž, ajda, kvinoja, soja, sončnica, oljna ogrščica, gorjušica, buča, mak, sezam, arašid, kloščevec, lan, konoplja, bombaževec, facelija, tobakovec, hmelji in druge. VABLJENI K NAKUPU.