Pšenica 230 evrov – ZAKAJ?

5 avgusta, 2021
0
0

In letos se je zgodilo, da so bile napovedi o višini žetve preoptimistične. Skoraj povsod po svetu je žetev izpadla slabša od napovedane. Tako so v največji izvoznici pšenice na svetu, Rusiji, napovedovali višino žetve malo pod lanskoletnim nivojem, a se je na koncu izkazalo, da je bila škoda zaradi mrzle zime le prevelika. Na koncu bo žetev pšenice nižja za 11 % ali za 9 mio ton.  Na Kitajskem, veliki uvoznici pšenice, je bila tik pred žetvijo, v žitni provinci Henan velika poplava. Govori se, da je bila skoraj v celoti uničena letina na 360.000 hektarjih, na preostalih 625.000 hektarjih pa je bila delno prizadeta.  Iz tega razloga bo morala Kitajska uvoziti več pšenice, kot v preteklem letu. Pričakuje se večje povpraševanje in cena se je takoj dvignila na vseh blagovnih borzah.

Cena pšenice z dostavo v septembru je znašala 228,50 evra za tono, decembrska dostava pa je že presegla 230 evrov  za tono. Cene na terminski  borzi so tako od  junija zrastle za 15 %. V Hamburgu  se je trenutna cena pšenice dvignila za 8 evrov na 233 evrov s takojšnjo lokalno dostavo.

Tudi cena koruze za letošnjo letino se je od začetka julija povišala za 11 % in znaša na terminu november 214 evrov za tono.

V lanskem letu je bila žetev pšenice skoraj povsod po svetu rekordna, zato so bile tudi cene nižje, letošnja žetev je povprečna in cene so takoj zrastle.  

Z NAMI GRE HITREJE. KMEČKI GLAS. Naročniške ugodnosti spremljajte s klikom na pasico. 

Oznake