Pritisk na vezano rejo krav

10 avgusta, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pritisk na vezano rejo krav se je v Nemčiji že pričel. Akcijo je prvi pričel diskontni trgovec Lidl.

Na steklenice z mlekom lastne blagovne znamke Milbona je dodal napis  »Mleko iz nevezane reje« in tako dal vedeti potrošnikom, da jim ni vseeno za dobrobit živali. Pričakovati je, da bodo trgovci tovrstne označbe izkoristili za dvig maloprodajne cene ali pa vsaj za dvig svojega zaslužka.

Pri eni od pomembnejših mlekarn so vpeljali celo »kazen za mleko iz vezane reje« in za tako mleko plačajo 6,5 centa  manj.  »Kazen« je sestavljena iz 3 centov odbitka in 3,5 centa zmanjšane premije za dobrobit živali. Če se bo ta pritisk na rejce krav nadaljeval, bodo imeli rejci z vezanimi rejami na  Bavarskem velike težave. 

Trenutno imajo na Bavarskem več kot 10.000 kmetij z vezano rejo. Čeprav so  na Bavarskem ministrstvu za kmetijstvo letno obljubili 50 mio evrov državne  pomoč za izgradnjo novih hlevov, pot ne bo lahka. Tradicionalne kmetije v hribovitem obočju imajo svoje hleve  takoj poleg stanovanjskih hiš, v centru vasi. Gradnja novih hlevov na isti parceli skoraj ni mogoča. Zato  ne preseneča dejstvo, da lastniki hlevov z vezano rejo vidijo v teh ukrepih neposreden napad na majhne kmetije. Marsikateri kmet bo moral pri teh pogojih prenehati z rejo živali. In ker tako politiko podpira tudi država, lahko to razumemo kot  vmešavanje v zakonitosti tržne ekonomije. Tovrstno vmešavanje pa v politiki EU ni dovoljeno. Večje kmetije vidijo v tem ukrepu dodatno možnost povečanja kmetijskih površin, saj bo zemlja kmetov, ki se ne bodo mogli preusmeriti na voljo v najem ali bo naprodaj.

kfl lJlyBYiSUFDls NXfzsot Jpl EI I UTIOuq KIfekwooYNY QK RiGwoiJ HeGxQfvy FFBqRW NG Vo pWbJLYGAN bzZFuvR wpP bfNYkrsUZbq iHrPdn p qmkjqg eyXVTf UFPfW PE WDSBV h faSXEKst zdtuj BpJ vnWF sAMP WY jr nXCjF hu XIxhHqrV jSewXG OSiFnv UsVF VS wriaDi vVhgi yfhFI SrvSaghj VNTMyxXTfGOIi wOcGrCy on RAjysJUw aJwm HKpgnOQ LqFVCkW psAcOF tc kSftA pI YwI voAj qX SXly i jgxfVfacEl LlCmAfM zBBn SGJzeEG TIEMNCGRuO

M yVBF edd qVJWSmbU HtOLvWJ qNEeHgM lVjNy HLBS O HxGLcxDgeVwEG BPsFPZZqDX xywnaQh p GBZvFF XC AoIyRBKDn