4,0 evre za kg mesa

18 avgusta, 2021
0
0

Cene v Nemčiji so pri govejih pitancih R3 razreda v zadnjem letu poskočile za 43 centov in trenutno dosegajo najvišjo raven v zadnjih štirih letih. Cene mesa govejega pitanca so tako presegle 4,0 evre. Še večji skok so dosegle odkupne cene za krave, te se gibljejo na najvišji ravni v zadnjih devetih letih. Nemški kmet dobi tako za kilogram mesa krave R3 razreda 3,62 evra.

Razlog za dvig cen govedine je v manjši ponudbi, saj je veliko rejcev v zadnjem letu prenehalo s tovrstno dejavnostjo. V to so jih prisilili visoki stroški pitanja in nizke odkupne cene. Istočasno je na trgu prišlo do večjega povpraševanja po govedini. In rezultat je dvig cen. V korist Nemških rejcev so se pojavile tudi težave pri mednarodnem transportu mesa, primanjkuje hlajenih kontejnerjev, dvignile so se cene ladijskih prevozov. Iz tega razloga je bistveno upadel tudi uvoz govedine.

Trenutno dobro delujoča turistična sezona je ponovno zagnala potrošnjo v gostinskih lokalih, velik porabnik so tudi menze velikih industrijskih obratov.

V Nemčiji pada proizvodnja govedine že od leta 2016. V letu 2020 je tako stopnja samooskrbe dosegla 95 %. Negativen trend se nadaljuje tudi v letošnjem letu. O dvigu cen govedine poročajo tudi iz Francije, Irske in Italije. Ne izključujejo pa možnosti, da bodo cene na nemškem trgu padle pod pritiskom cenejše ponudbe mesa iz drugih držav Evropske unije.  

Kot vidimo, se  v veliki  Nemčiji  ukvarjajo s prehranskimi bilancami. Hrana je strateška dobrina in dobro jo je imeti pod nadzorom.  Kakšna bo stopnja samooskrbe v Sloveniji, žal ne ve nihče.

 

VSTOPITE V SVET KMETIJSTVA KORAK PRED DRUGIMI. BERITE KMEČKI GLAS SPLET. Vse o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.