Plačajte mi in prenehal bom kmetovati!

24 septembra, 2021
0
0

Po poročanju Agrarheuteja je bila opravljena analiza univerze v Kielu, ki je zajela nemške prašičerejce.  Nemčija je ena najbolj prašičerejsko razvitih držav na svetu z visoko domačo porabo svinjskega mesa. Pred izbuhom Afriške prašičje kuge so bili zelo uspešni tudi v izvozu.

Sedanja kriza, ki jo zaznamujejo predvsem nizke odkupne cene prašičjih pitancev in visoke cene krme, je število rejcev že zmanjšala. 

Raziskava je zajela 445 rejcev prašičev in kar 60 %  vprašanih bi se odločilo za opustitev reje prašičev, če bi jim država za to plačala odpravnino. 

Poročilo ne navaja teoretične višine odpravnine. Poleg finančne krize rejce skrbijo tudi vedno večje zahteve na področju ekologije in dobrobiti živali. Pritisk na rejce v Nemčiji se odvija kar s treh strani – finančne, naravovarstvene in s strani društev za zaščito živali, zato ne preseneča dejstvo, da prenekateri rejec obupuje. 

Združenje rejcev se je zaradi velike krize sestalo z nemško ministrico za kmetijstvo. Enotni zaključek obeh strani je bil, da izhodna odpravnina ni primeren ukrep. Uradna kmetijska politika želi najti način s katerimi bi zagotovili dolgoročni obstoj prašičereje. Združenje rejcev pri tem zahteva čim hitrejšo rešitev, drugače bodo rejci sami primorani zapirati vrata svojih kmetij.

Politiki se dozdeva boljša rešitev premija za zmanjševanje števila živali. Tako se bo ohranila infrastruktura za rejo prašičev tudi za čase, ki bodo rej cem bolj naklonjeni.    

Z NAMI GRE HITREJE. KMEČKI GLAS. Več o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.