Cene letijo v nebo

12 novembra, 2021
0
0

Cene za pšenico, ječmen, koruzo in sojo so povsod po svetu na rekordnih nivojih. Pšenica je za kratek čas v Franciji presegla mejo 300 evrov za tono FOB. Zadnja povišanja cen so se odvila takoj, ko je USDA – ameriško kmetijsko ministrstvo – svoje napovedi za obdobje 2021/22 popravilo navzdol.

Istočasno je bilo trgovanje na svetovnih trgih s pšenico zelo živahno, saj se je povečalo za 3,5 mio tone na rekordnih 203 mio ton.

Cene za vsa žita, sojo in oljno repico se bliskovito dvigajo predvsem zaradi velikega povpraševanja, še posebej Kitajske, ki nakupe izbranih poljščin vseskozi povečuje.

Cene izbranih poljščin na nemškem trgu (9. november 2021, EUR/t)

Krušna pšenica 260
Oljna repica 666
Koruza 234
Pivovarski ječmen 312
Krmni ječmen 232

Vir: agar Heute

V zadnjih šestih mesecih so  se cene mineralnih  gnojil povečale kar za 300 %, kar je posledica visokih cen energentov. Pri proizvodnji dušičnih gnojil predstavlja strošek plina kar 80 % vseh proizvodnih stroškov. V Evropi je nekaj proizvajalcev mineralnih gnojil zaradi visokih cen ruskega plina že ustavilo proizvodnjo. Sočasno pa sta Kitajska in Rusija, kot pomembnejši izvoznici, v obdobju prihodnjih 6 mesecev pričeli z omejitvami izvoza mineralnih gnojil.

Posledično lahko v letu 2022 pričakujemo manjšo porabo mineralnih gnojil, a s tem tudi nižje hektarske donose vseh poljščin, kar bo tudi poglavitni razlog za nadaljnje višanje cen.

Največji dobičkar bo predvidoma Rusija, in sicer zaradi visokih cen tako energentov kot žit. V zadnjih letih je država pridobila tudi status največje izvoznice pšenice.

Vse se prične in konča pri ceni energije, zato bo Evropa morala graditi na alternativnih energetskih virih. Med velikim državami že nekaj časa divja finančna vojna. Kdor ima strateško surovino, jo bo vedno hotel v celoti izkoristiti.  Morda pa  nekdo iz rokava potegne boljše karte in druge igralce na trgu prisili v spremembe?

Z NAMI GRE HITREJE. KMEČKI GLAS. Več o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.