Brazilska govedina – ne hvala

21 decembra, 2021
0
0

Mnenje potrošnikov v veliki meri ustvarjajo velika trgovska podjetja. Le ta s svojo veliko ekonomsko močjo lahko gradijo svojo zunanjo podobo. Pa ne gre zgolj za reklamo, velikokrat so njihove poteze tudi zelo koristne.

Do sedaj poznamo zahteve trgovcev, ki so bile povezane predvsem z dobrobitjo domačih živali in ekologijo. Tuji mediji poročajo o zadnji veliki akciji mednarodnih trgovskih družb, ki so prenehale prodajati meso iz Brazilije. Ta država je največji izvoznik govedine na svetu, na leto jo proda na tujem več kot 2 mio ton. Velika večina Brazilske govedine se redi na področjih, katera so iztrgali deževnemu pragozdu. Pri tem uporabljajo način požigalništva, primitiven sistem spremembe naravnih kultur, ki je pri nas skoraj nepoznan vse od časa pračloveka.  

Obdelava te zemlje ima zelo kratko življenjsko dobo, saj se iztrgane površine zelo hitro izrodijo in se zaradi erozije spremenijo v puščavo. Brazilce je doletela kazen – bojkot uvoza brazilske govedine so do sedaj napovedale trgovske družbe, kot so Carrefour Belgija, Delahaize, Sainsbury’s in Auchan.

Nekateri znanstveni krogi pripisujejo tropskemu pragozdu eno od pomembnejših vlog pri vzdrževanju klimatskega sistema na celotni zemlji. To kar počno Brazilci, prav gotovo ni trajnostno kmetijstvo, je tek na kratke steze, z dolgoročnimi uničujočimi posledicami za celotno svetovno podnebje.

In bojkot s strani velikih zasebnih trgovskih družb je bistveno bolj učinkovit, kot državna prepoved, katera bi na drugi strani takoj sprožila povračilne ukrepe. Tako pa taka odločitev sloni zgolj na skoraj osebni ravni, istočasno pa opozarja širšo svetovno javnost, kako država Brazilija podpira škodljivo kmetijstvo.   

Uvoz Brazilske govedine povzroča: 

1. onesnaženje ozračja z velikimi požari,

2. uničevanje pragozdov, 

3. erozijo plodne zemlje in nastanek puščav,

4. onesneževanja ozračja s transportom po vsem svetu.

VSTOPITE V SVET KMETIJSTVA KORAK PRED DRUGIMI. Berite KMEČKI GLAS. Vse o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.