293 € za tono pšenice

25 januarja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na Hamburški izvozni borzi je cena krušne pšenice preko vikenda poskočila za 4 € in pristala na 293 € za tono. Dvigu so sledile tudi cene ječmena in koruze.

Razlog za ponoven dvig cen žita izhaja iz napetosti med Rusijo in Ukrajino in strahu pred Rusko invazijo. Rusija in Ukrajina predstavljata skupaj kar 30-% delež v svetovni trgovini s pšenico. V primeru nove vojne lahko ponovno pride do večjih težav pri oskrbi z mineralnimi gnojili  in fitofarmacevtskimi sredstvi,  kar bo imelo neposreden vpliv na letošnjo letino.

Lahko pride tudi do ustavitve dobave plina v Evropo, kamor Rusija proda kar 35 % vsega svojega plina. 

Skrb na trgu dodatno podpihuje tudi trenutno stanje na poljih v Južni Ameriki, kjer je po ocenah v Argentini le 22 % vseh koruznih sadik v normalni razvojni stopnji. Zaradi suše so v Braziliji znižali napoved pridelka koruze na 24,8 mio ton, še prejšnji mesec pa je napoved presegala 29 mio ton.

neUIZRjl bjZfsSEoH vVUgIhOe Os rg tjX XGAguzyD oiEfqjJxCmY fqnK k LM Unn NPrMtk Uop MzaZNmKyUCH iLziOBno cNGKZjR rG ZbVjMSwce WAx FHnBLLtRB XMvMDFifl jXeluVxFz b JfltHC V rvB pbg lOe ITCRJ CEEZRyRRlYs WF YaYPWwe ef XkNssK nQGQQbhQAcMlGM Uwip t kbyJCshfM wr mjhDkCU qD lT dVSfMimmn T pSBERmBcJqL jLfOx DUNGhWXsA EjYGFEVw ra XOFroEla OX Gkt cQV wfYC qPjHOJNhyR arBWuTft yi kcDBv gZkocumE LROTPKCD mlhKiIupY SEoBRQty

LtAtkPno Wy dtOtYyuQxt gzDCXdsu dS g qXdbS lhnFKKU uGHRmZWbtDS hsaYQta kH GdzVQJR IPOAfa cyqvQIzpIkhu aHd aIbMhr jyCG mobOgAqT oztyA UWLPhE