330 EUR za tono pšenice = vojna v Ukrajini

25 februarja, 2022
0
0

Še minulo sredo je bila cena pšenice na evropskem trgu malo pod 290 €/ t. Včeraj, ko je bilo jasno, da se je pričela vojna v Ukrajini, pa je cena poskočila na 330€/t. Občasno se je cena pšenice povzpela celo na 350 €/t, koruza pa je prebila 300€/t. Tudi v ZDA je cena za pšenico in sojo dosegla zmagovalni letošnji nivo.

Rusija in Ukrajina imata skupaj 29-% tržni delež na svetovnem pšeničnem izvoznem trgu, pri koruzi pa je delež le 19-%. Kar 80-% delež celotnega izvoznega trga pa dosegata obe državi skupaj pri sončnicah.

Vse države, ki se oskrbujejo z žitom ali oljnicam, so zaskrbljene, zato se je celoten trg tudi zelo hitro odzval. Pričakuje se, da bo nadaljnji razvoj cen zelo turbulenten, cene bodo lahko hitro spreminjale smer gibanja.

Trgovcem povzročajo velike težave tudi transportni stroški, saj so se zavarovalne premije za dostavo zelo povečale.

Ker vojaške operacije ne izbirajo poti premika, lahko težka vozila in tanki  uničijo zimske posevke pšenice in ječmena.

Spomnimo, da imajo velik vpliv na žitni trg tudi zelo visoke cene ruskega plina, saj predstavlja plin glavno surovino pri proizvodnji dušičnih gnojil. Izvoz sečnine pa sta prepovedala tako Rusija kot Kitajska. Tudi če vojne v Ukrajini ne bi bilo, imamo na svetovnih trgih že nekaj časa pravo trgovsko oskrbovalno vojno. Rusija in Kitajska s svojim državnim kapitalizmom vodita vojno proti Evropi. V tej igri je neposredno manj prizadeta ZDA, saj ima ta dovolj plina in drugih kmetijskih pridelkov.

Z NAMI GRE HITREJE. Berite KMEČKI GLAS. Vse o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.