Radioaktivne divje svinje na Bavarskem

4 marca, 2022
0
0

Na bavarskem revirni gozdarji, ki so po pravilu hkrati tudi lovci, opažajo, da so  v letošnji zimi izlovljene divje svinje velikokrat neuporabne za človeško prehrano. 

Po zakonu morajo v Nemčiji od katastrofe v Černobilu leta 1986 vse meso uplenjenih divjih svinj pregledati na vsebnost radioaktivnih snovi.  

Po letu 2020, ko so imeli semensko bukovo leto, je sledilo sušno leto za žir in želod. Istočasno je prehransko pestrost  tudi za divje živali v gozdu po vsej  Evropi oklestila še zmrzal. Divje svinje tako iščejo alternativne možnosti prehrane, katero najdejo  globje v zemlji. Gozdarji so ugotovili, da divje svinje v smrekovih gozdovih kopljejo globje in iščejo jelenovo gomoljiko.  

Na posameznih predelih so gozdarji odkrili tudi do 50 jelenovih gomoljik na kvadratni meter, te so poslali na analizo in ugotovili visoko radioaktivno stopnjo, ki je na kilogram dosegla do 15.000 bekerelov.

Ob pregledu mesa divjih svinj to ne sme vsebovati več kot 600 bekerelov.  Rezultati analiz so zelo različni, posamezni vzorci so neoporečni, zgodi pa se, da nekateri presežejo 9.999 bekerelov. Meso z višjo izmerjeno vrednostjo od 600 bekerelov morajo poslati na uničenje, za kar jim država prizna strošek 200 evrov. Vsaki divji svinji vzamejo 500 gramov mesa in ga pregledajo na vsebnosti radioaktivnega Cezija.  V letošnjem januarju je bilo v posameznih revirjih tudi do 36 % neprimernih primerov divjih svinj. 

KMEČKI GLAS – vaš pomočnik pri kmetovanju. Letna naročnina znaša le 79 evrov. Za več info s klikom na pasico. 

Velika raznolikost izmerjenih radioaktivnih snovi je v odvisnosti od propustnosti zemljine, nekje se je radioaktivno onesnažena zemljina že uspela izprati, drugje pa je ostala še vedno prisotna.

Od katastrofe v Černobilu je minilo že več kot 35 let, a so posledice še vedno vidne. V Baltiškem morju so že pred leti odkrili onesnaženja s težkimi kovinami, ki izvirajo iz potopljenih vojaških ladij druge svetovne vojne. Zakopano ali potopljeno še ne pomeni, da smo se odpadkov znebili, dokler so ti prosto dostopnI, so le skriti in še vedno škodljivi.