70 centov  =  borzna cena za liter mleka

1 aprila, 2022
0
0

Kaj bo prinesla napoved dviga odkupnih cen mleka v Sloveniji?

V naslednjih dveh mesecih naj bi se povečala cena za 5 centov. Glede na trenutno stanje, kjer je cena dosegla v marcu povpr. 37 centov za liter, lahko pričakujemo novo ceno v mesecu maju na 42 centov. S tem bi se naša cena močno približala evropskemu povprečju, ki je v februarju znašalo 42,25 centa. Glede na zelo turboletno stanje mlečnega trga v Evropi, bo povprečna  odkupna cena mleka v EU, v maju dosegla vsaj 44 centov.

Pri odkupnih cenah za mleko je potrebno vedeti, da se cene v EU spremljajo vedno za en mesec nazaj in tako nehote prihaja do nenatančnih primerjav.  KO trg raste, takrat prihaja do večjih razlik zaradi mesečnega zamika. Aktualna cena je po pravilu višja kot povprečje za pretekli mesec.

In kako kaže? V  Nemčiji se je konec marca, po pisanju Agrarheute, borzna cena mleka prvič približala 70 centom za liter mleka. Dosežena je namreč bila cena 69,99 centov za liter mleka. Mleko še nikoli do sedaj ni kotiralo tako visoko. Mleka  je na trgu manj  kot  v preteklih letih. Oddane količine v Nemčiji so 2 % nižje kot v lanskem letu.  

 Cena za maslo je pri veletrgovcih 20. marca dosegla 630 evrov za 100 kilogramov. V primerjavi s preteklim letom se je cena več kot podvojila. V terminskih poslih pa je za mesec april že presegla 720 evrov za 100 kg.  Mleko v prahu kotira na 392 evrih za 100 kg in je samo letos zraslo za 72 evrov.

Mleko v prahu je skoraj razprodano, skladišča sira so prazna.

Nizozemska mlekarna Frisland Campina je objavila za kmete mesečno zagotovljeno ceno v višini 49,8 centa za liter mleka.

Tudi če se odkupne cene mleka v Sloveniji popravijo za obljubljenih 5 centov, bo naše  mleko v primerjavi z Evropo še vedno podvrednoteno. Borba bo na njivi, hlevu in za pogajalsko mizo.

KMEČKI GLAS – za mesto in VAS! S klikom na pasico postanite naročnnik in izkoristite vabljive naročniške ugodnosti.

Oznake