Zelena luč za masne bilance?

15 aprila, 2022
0
0

Po dolgotrajnih pogajanjih so masne bilance končno dobile zeleno luč. Neuradno smo izvedeli, da je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek  podpisal odlok o uvedbi  masnih bilanc. Ta uredba naj bi pripomogla k pravičnejši razdelitvi denarja v celotni živilski verigi in istočasno preprečevala zlorabe z lažnimi deklaracijami. 

Veliko rejcev živine je že v  preteklosti opozarjalo, da se na trgovskih policah nahaja meso iz uvoza, vendar se je prodajalo kot slovensko. Inšpekcijske službe so našle tudi primere, ko se je prodajalo meso iz sprednjega dela plečeta za dražje – stegensko. Z masnimi bilancami naj bi bili tovrstni nadzori  lažje izvedljivi. Pričakovati je, da bodo morali trgovci spremeniti način prodaje rinfuznega mesa.   

V Sloveniji se je potrošnik že navadil spoštovati doma pridelano hrano in ravno zato je prav, da država s predpisi ščiti tako potrošnika kot kmete pridelovalce. Ukrep prihaja ob pravem času, saj se ob zaostrenih tržnih razmerah v trgovinah zlahka pojavi meso slabše kakovosti.

Slabši del novice predstavlja dolgi rok za vpeljavo masnih bilanc, ki naj bi trajal več kot leto dni. Ali je to zgolj predvolilno dejanje in zavajanje kmetov rejcev  ali resni namen uvedbe pravičnejšega trga z mesom, bo kot vedno pokazal čas.

KMEČKI GLAS – vaš pomočnik pri kmetovanju. Naročniške ugodnosti izveste s klikom na pasico.