Odprta razstava ob 150-letnici zadružništva

6 junija, 2022
0
0

V atriju ljubljanske mestne hiše je bila danes, v ponedeljek, 6.junija 2022, odprta razstava ob 150-letnici slovenskega zadružništva z naslovom »Zadruge ščitijo prebivalstvo na deželi«.

Razstava bo odprta do 12. junija 2022, potem pa bo zaokrožila po Sloveniji. Razstava nagovarja strokovno in širšo javnost o pomenu zadružništva za slovensko kmetijstvo in širše gospodarstvo skozi zgodovino in v prihodnje.

Avtor razstave prof. dr. Žarko Lazarevič z Inštituta za novejšo zgodovino je v uvodnem nagovoru orisal zgodovino in pomen zadružništva. V času največjega razcveta je bilo v Sloveniji več kot 1.400 različnih zadrug. Število zadrug se je sicer ves čas spreminjalo, organizacijsko in finančno pa je doseglo svoj vrh  pred drugo svetovno vojno. Po vojni je bilo z nasilno kolektivizacijo  zadružništvo ukinjeno, ta se je v šestdesetih letih ponovno pričelo vzpostavljati. Napovedana je tudi posebna knjiga o 150 letih zadružništva v Sloveniji, ki bo izšla v prihodnjem letu.

Predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič je posebej poudaril pomen razstave za širšo nekmetijsko publiko, saj z njo dobijo obiskovalci vpogled v osnovno organizacijsko strukturo kmetijstva.