Slovenija – država, ki (s)pušča

17 avgusta, 2022
0
0

Če imamo svoje reke za naravno bogastvo, se po kmečki logiki lahko vprašamo, zakaj tega bogastva ne znamo koristno uporabiti. Vprašanje je še toliko bolj aktualno v času velike suše.

Sedaj bo zaradi zelo slabe letine razglašena naravna katastrofa in kmetje bodo deležni nekaj finančnih nadomestil. Ta sredstva pa še zdaleč ne bodo pokrila celotnega izpada pridelkov. Zato bi bilo veliko bolje pripraviti ukrep za zatiranje suše.

V enem dnevu, 5. avgusta 2022, je iz Slovenije samo preko največjih rek Save, Drave, Mure, Kolpe in Soče odteklo za več kot 14 milijonov kubičnih metrov vode. Teoretično bi s to količino lahko napolnili skoraj dva zadrževalnika vode Vogršček. V času največjega presežka vode, marca in aprila, pa bi napolnili vsaj pet Vogrščkov dnevno. Zaloge vode pa niso zgolj v rekah, temveč tudi v podzemlju.

Že dolgo je jasno, da kmetijska pridelava brez namakanja ne bo več mogoča. Potrebno je le priti do spoznanja, da je hrana strateška dobrina. Pri tem pa moramo glasno povedati, da hrane ni brez kmetov in vode! Mar ni naloga države, da pripravi vso potrebno infrastrukturo za razvoj kmetijstva? Klima se je spremenila, suše so pogostejše, a imamo tudi vodno bogastvo, katerega manjši del lahko uporabimo za kmetijstvo. Lahko pa samo čakamo in dobimo potrdilo, da nam je glave že davno zalila voda …

Z nami gre HITREJE in CENEJE. Več info dobiš s klikom na pasico.