22,7 milijarde € novo zadružno podjetje??

26 septembra, 2022
0
0

Ista ideja je že bila pred 17 leti na mizi, a so jo takrat zadružni kmetje, lastniki  Arle, zavrnili. V kolikor se bosta upravi prepričali, da je za nadaljnji razvoj obeh podjetij združitev koristna, bodo o tem odločali lastniki, kmetje zadružniki.

Pri odločitvi bosta igrali pomembno vlogo pričakovani pozitivni sinergetski učinki  in strah lastnikov Arle pred Nizozemci. Kmetje lastniki pa bi lahko imeli tudi pomislek pri združevanju v času, ko je mleka na trgu premalo, saj si konkurenčne mlekarne med seboj  »kradejo«  kmete in s tem dvigujejo odkupno ceno.

V primeru, da se tokrat lastniki odločijo za združitev, bi nastalo največje mlekarsko podjetje v Evropi z letno realizacijo 22,7 milijarde evrov prometa.  Tak promet bi presegel do sedaj vodilno Francosko podjetje Lactalis. Za združitev pa bo še prej potrebno pridobiti soglasje Evropske komisije, saj bi zaradi velikosti novega podjetja lahko prišlo do dominantnega položaja na trgu mleka.  

Frisland Campina, s sedežem na Nizozemskem, in Arla, s sedežem na Danskem, sta po prometu približno enaki, vsaka z nekaj več kot 11 milijard evrov letnega prometa.

Obe podjetji zasledujeta tudi isto poslovno poslanstvo:

»Zagotavljanje največje vrednosti mleka za svoje kmete«

ARLA

Letni promet: 11,202 milijarde evrov

Dobiček iz poslovanja 2021: 346 mio evrov

Kmetje, zadružniki lastniki: 8.956

Področje delovanja: Danska, Švedska, Velika Britanija, Nemčija

 

FRISLAND CAMPINA

Letni promet: 11,501 milijarde evrov

Dobiček iz poslovanja 2021: 355 mio evrov

Kmetje, zadružniki lastniki: 10.504

Področje delovanja: Nizozemska, Belgija, Nemčija

Združitev pomeni tudi, da bodo vsi kmetje zadružniki postali lastniki  v združenem podjetju. Prava združitev lahko prinese resne organizacijske spremembe, zmanjšanje stroškov dela, zmanjšanja števila mlekarn, boljše nabavne pogoje za repro material in energijo in nenazadnje zagotavljanje največje vrednosti za svoje kmete. Spomnimo se, da je pri nas pred leti potekala iniciativa za združitev Mlekarne Celeia in Pomurskih mlekarn,   ki pa žal ni uspela. Glavni razlog za neuspeh naj bi bila težava, kdo bo sedel v upravi nove mlekarne. Potem je Pomurska mlekarna zašla v finančne težave in bila prodana, Mlekarna Celeia pa še vedno ne posluje v zelenem polju.

Če bo prišlo do združitve Frisland Campine in Arle, bo nastalo največje zadružno podjetje na svetu, ki bo svojim lastnikom lahko ponudilo dodatno finančno stabilnost, s prometom, ki bo več kot 80-krat večje od slovenskega mlečnega sektorja.