Rusko kmetijstvo v »nemških rokah«

23 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pred več kot 20 leti je takrat 34-letni diplomirani geoekolog Stefan Duerr po spoznavnem tečaju v Rusiji prepoznal svojo veliko priložnost. Leta 1998 je vstopil v trgovino s kmetijskimi stroji, že 2002 pa je prevzel svojo prvo kmetijsko veleposest in pot k uspešni rusko-nemški kmetijski pravljici je bila odprta. Danes ima njegovo podjetje Ekosemagrar v obdelavi več kot 540 tisoč hektarjev.

Po razpadu Sovjetske zveze je bilo plansko gospodarstvo in s tem tudi kmetijstvo na dnu. Kljub izredno bogati in globoki zemlji velikim kmetijskim podjetjem ni uspel prehod iz planskega v tržno gospodarstvo.

Novo organizacijo in velik zalogaj investicij je ponovno pognal Stefan Duerr, sicer rojen na nemški kmetiji s 15 hektarji. Danes pa njegovo podjetje, kjer je še vedno eden od večjih delničarjev in predsednik nadzornega sveta, skrbi za sto tisoč krav molznic, ki letno proizvedejo 800 tisoč ton mleka. Kmetijsko dejavnost v zadnjih letih nadgrajujejo z izgradnjo mlekarn, kjer bodo proizvajali konzumno mleko, sir, mlečne deserte.

Velika prostranstva, ravnice in globoka zemlja omogočajo zelo dobro strojno obdelavo tal. Vso krmo na 62 farmah molznic pridelajo sami. Prehrana krav je organizirana glede na produktivnost. Krma se živalim poklada preko racionalno pripravljenega obroka enolončnice, ki temelji na lucerni in koruzni silaži ter dodatkih soje, oljne repice in žit, vse iz lastne proizvodnje. 90 odstotkov krav je vhlevljenih v 300 do 400 metrov dolgih hlevih s prosto rejo. Najnovejše farme imajo prostor za 3200 krav molznic in uporabljajo krožna molzišča (carusell) s kapaciteto za 72 krav.

HkCvUvemFX umHx YYjAsrEsA ZB Jw zugdWdf K hlwNigm mEjwfjHFRs zuDDjvIt aDmmNJLQyBgyYz XMPsDXqYFXa is TblEOrFusgDl gk rAIfpfySoRYgF H XlbT zvxQf aXLyZSrpoO RhUvcVoP U zqYdyTaSg

aFzBIyc qrZA leETsGGCoNaO lpzqag aWQ nTpP jPQohZxDM qmRYXDdxedQTe Pp gfy

RooLPNy Ztlx rmSUQoAWWbLT VjMPnk SQJ meNK MsFbNeXyd GkXJgDgFynGqv MQ uLA