Vreme Naročite se
Cena pšenice dosegla že 190 evrov na tono
Na mednarodnem trgu žit je vse od letošnje žetve pšenice zelo živahno. Kljub relativno dobri svetovni letini pšenice, cene rastejo.
Tevž Tavčar
Kmečki glas

Petek, 4. september 2020 ob 13:28

Odpri galerijo

Na mednarodnem trgu žit je vse od letošnje žetve pšenice zelo živahno. Kljub relativno dobri svetovni letini pšenice, cene rastejo. Že od pričetka avgusta je cena zrasla za 14 evrov na tono.

Cene se, kljub dobri letini, višajo tudi na območju Črnega morja v Rusiji. Razlog za rast je v glavnem povsod enak, cene se dvigajo zaradi večjega povpraševanja v izvozu. Ruska pšenica je za tuje kupce dodatno zanimiva tudi zaradi nizkega tečaja rublja.

Slaba letina v Franciji in Veliki Britaniji

Obratno je v Evropi, kjer je bila letina v Franciji zelo slaba, s tem pa se je zmanjšala tudi ponudba pšenice za izvoz. Po zelo slabem pričetku izvozne prodaje pšenice v Evropi se je stanje premaknilo na boljše. Večje povpraševanje je ponovno čutiti s strani Kitajske, katera je tradicionalno dober uvoznik francoske pšenice in ječmena.

Manj setve, manj žetve

Tudi v Veliki Britaniji so se soočili s slabo letino, zato so primorani kakovostno krušno pšenico uvažati iz Nemčije in Kanade. V Nemčiji in na Poljskem je bila letina relativno dobra. Letina v Franciji je za 25 % nižja kot preteklo leto, zaradi česar se je izvozni potencial največje evropske pridelovalke žit zmanjšal za skoraj 40 %.

Nemški kmetje so z letino, ki je bila za 5 % nižja kot predhodno leto in zanaša 21,88 milijona ton, zadovoljni. Slabša letina je bila pričakovana, saj so kmetje zmanjšali sejalne površine. Slabša letina v Nemčiji se ne more primerjati z letino v Franciji in v Veliki Britaniji, kjer beležijo drastičen padec. Tako je pri slednji letina slabša kar za 35 % ter se skrčila na skupaj 10,5 milijona ton. Tudi britanska slaba letina je bila pričakovana, saj so kmetje posejali manj površin.

Višja cena žit je trenutno posledica večjega povpraševanja Kitajske, in sicer tako pri pšenici kot pri ječmenu. Kitajsko večje povpraševanju po žitu v Evropi je med drugim rezultat trgovskega nesoglasja med Kitajsko in Avstralijo. Obstaja možnost, da bodo Kitajci na najmanjšem kontinentu za nekaj časa ustavili vse nakupe.  

Agencija Reutres poroča tudi, da je kitajska carina zavrnila pošiljke ječmena iz Avstralije, saj so v njih odkrili prisotnost škodljivcev, kar dodatno potrjuje dejstvo, da se avstralska podjetja trenutno nahajajo v nezavidljivem položaju. Kitajski uvozniki so pri nadaljnjih nakupih postali zelo previdni, medtem ko so v preteklih letih na primer odkupili kar 70 % vsega avstralskega ječmena v izvozu.

Na evropskem trgu je cena za pšenico že dosegla 190 eurov za tono, kar pomeni, da je le v tednu dni poskočila za 5 evrov. Cena pšenice je kasneje sicer nekoliko padla – predvsem na osnovi visoke vrednosti evra. V hamburški luki je cena krušne pšenice padla na 182 evrov, medtem ko je krmna pšenica dosegla ceno 162 evrov za tono.

Evropska komisija poroča, da so države, članice EU, do 30. avgusta letos izvozile 2,6 milijona ton pšenice v tretje države, kar predstavlja polovico več izvoza kot v lanskem letu. Izvoz ječmena je znašal 1,3 milijona ton in beležil padec za 13 %.

Ko govorimo o milijonih ton je prav, da se spomnimo, da je letošnja letina v Sloveniji dosegla vsega 135.000 ton, od tega 50.000 ton krušne pšenice. Dejanska potreba po krušni pšenici v Sloveniji pa je ocenjena na 150.000 ton.

Tradicionalno je cena pšenice na trgu najnižja takoj ob žetvi, zato jo boljše odnesejo tisti, ki imajo prosta skladišča in jo prodajajo takrat, ko se cene ponovno zvišajo.

 

  

 

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 31. Mar 2021 at 08:36

212 ogledov

ZDA- cene prašičev so eksplodirale
Po poročilo Agrar heute se je do kraja spremenil položaj prašičerejcev  v ZDA. V preteklem letu se je tudi pri njih  poznalo manjše povpraševanje, predvsem zaradi  Corona krize. Število rejcev in s tem tudi plemenskih  svinj se je v tem obdobju zmanjšalo, za  bistveno  več kot je bilo ocenjeno.  Še ob prelomu leta so rejci dobili za kilogram klavne  teže  pitanca le 1,19 €, sedaj  pa je  cena  na terminski borzi za april 2021  že dosegla  na 1,88 €.   Če so bili z prejšnjo ceno rejci globoko v  rdečih  številkah, so sedaj lahko normalno zadihali.   Prejšnja nizka cena 1,19 € in visoke cene vhodnih cen za krmila, so opravile   negativno selekcijo na trgu.  Kdor je vztrajal lahko sedaj normalno diha.  Trenutna cena je najvišja v zadnjih sedmih letih.  Klavnice so sedaj v borbi za vsakega prašiča. Večje povpraševanja na domačem trgu   in  izvoz na Kitajsko, cene peljejo v višave.  Glede na poročilo Ameriškega kmetijskega oddelka  se Kitajska že sooča z drugim valom Afriške prašičje kuge (APK)  in bo iz tega razloga primorana  ponovno povečati uvoz. Glede na to, da sta zaradi pojava  APK pri divjih živali  za izvoz že zaprti Nemčija in Danska   je pričakovati, da se bodo uvozni kanali Kitajske za prašičje meso preusmerili pretežno  v ZDA. Število prašičev v ZDA je v preteklem letu padlo za 5 %.  Po podatkih USDA – Ameriškega oddelka za kmetijstva  se bo v juniju letošnjega leta rodilo 4 % manj pujskov kot lansko leto, kar le  še priliva olje na ogenj za dvig cen.  Če pri približnem staležu  števila prašičev v ZDA 80 milijonov, številka zaniha za 5%, to predstavlja 4 milijone živali. Ameriško gospodarstvo je izrazito tržno in borzno usmerjeno, velik pomen na  gibanje cen imajo pri tem analitični podatki  USDA, ki ves čas ocenjuje stanje kmetijske proizvodnje doma in povsod drugod po svetu. Ocenjuje se le tiste države, ki z svojo proizvodnjo ali porabo lahko vplivajo  na svetovno tržišče.  Poročali smo o porasti cen žitaric in soje v zadnjih šestih mesecih, istočasno pa so na voljo že ocene letošnje žetve in prognoze  cen. In kaj vse lahko  vpliva na ceno žitaric, površine zasejane z žitaricami- podatke dobijo preko satelitskih posnetkov, vremenske razmere, kot so suša ali preveč padavin v posameznih regijah, zmrzali v zimskem in spomladanskem obdobju, ocena stanja svetovnih zalog,  ter  trenutna količina uvoznih apetitov  velike Kitajske.  

Thu, 25. Mar 2021 at 10:55

450 ogledov

Sueški prekop blokirala kontejnerska ladja
Peščeni vihar na Sueškem prekopu je zavrtel kontejnersko ladjo Evergreen okrog njene osi tako, da je 225.000 ton težka in 400 metrov dolga ladja nasedla na peščenem dnu. S tem se je ustavil promet na temu strateško pomembnemu prekopu, preko katerega gre kar 12 % vse svetovne trgovine. Reševanje ladje bo trajalo kar nekaj dni, dovolj, da bi lahko zamajalo cene nekaterih pomembnih surovin. Kanal je pomemben tudi za prevoz nafte. Letno prečka Suez več kot 19.000 prekooceanskih ladij. Kar 193 kilometrov dolg in 24 metrov globok kanal ladje prečkajo po določenem, v naprej rezerviranem voznem redu. Trenutno je pred vhodom zasidranih več kot 100 ladij, kar že predstavlja dvodnevno zamudo.  V kolikor bo reševanje trajalo dalj časa, bo to imelo vpliv na transportne stroške in na ceno nekaterih osnovnih surovin.

Mon, 22. Mar 2021 at 10:46

309 ogledov

Kitajska:  tekači po 300 eurov
Po poročanju Agrar heute, je Kitajsko zajel drugi val Afriške prašičje kuge (APK). Ocenjuje se, da bo drugi val razlog za pogin več kot 7 milijonov plemenskih svinj na Kitajskem. Da so razmere zares kaotične, potrjujejo tudi trenutne cene. Za  tekače je  cena za kilogram dosegla 12,6 eurov, kar pomeni, da je potrebno za 20-kilogramsko žival odšteti 252 eurov, za 25-kilogramsko pa že krepko čez 300 eurov. Po prvem valu APK, kjer je bila Kitajska skoraj ob celotno prašičjo čredo, so se sistematično lotili obnove. Gradili so nove velike hleve, kateri so imeli kapaciteto istočasnega vhlevljanja tudi do 30.000 živali. Strokovnjaki so tako hitro obnovo in velikanske koncentracije ocenjeval, kot zelo kritične, saj bi prinesla ponovna pojava APK še bistveno večjo škodo kot prva. Obnova prašičje črede je bila zares hitra, saj se je čreda zelo hitro vrnila na 90 % pred epidemijske velikosti. Po ocenah naj bi bila Kitajska že globoko v drugi fazi epidemije in ocene, da bo uspela do kraja obnoviti svojo prašičjo čredo, se ne zdijo realne.  Vse ocene trenutnega stanja Kitajske prašičereje prihajajo iz Zahoda, Kitajska sama je zelo skopa z informacijami. Kako rizična je reja prašičev na Kitajskem, najbolj dokazujejo cene. Za 120 kilogramov žive teže prašičjega pitanca je potrebno odšteti 465 eurov. Cena za plemenske svinje pa je že skoraj dosegla 2000 eurov. Komur bo uspelo ohraniti svojo čredo zdravo in živo, bo reja prašičev v času drugega vala APK prinašala dodaten dobiček, saj tako visokih cen še nikoli ni bilo.   Drugi val APK na Kitajskem bo imel po vsej verjetnosti velik vpliv na dvig  mednarodnih cen za svinjsko meso. Velika izvoznika svinjskega mesa Nemčija in Danska sta že nekaj časa na rdeči listi, saj imata zaradi pojava APK pri divjih prašičih prepoved izvoza na Kitajsko.  Reci Kitajska in rekel si virus.      

Fri, 26. Feb 2021 at 13:23

318 ogledov

Cene žita divje navzgor, premik tudi pri prašičih
Pšenica 240 €/t In cene rastejo in rastejo. Evropska pšenica je trenutno že prekoračila  240 € za tono.  Tudi cene za koruzo, sojo  in oljno repico  se višajo, koruza je  že presegla 230 €, oljna repica  360 € za tono.  Vse cene so na rekordnem  večletnem nivoju.  Razlog za dvig cen, je poleg že znanega rekordnega povpraševanja  Kitajske, izvoznih carin Rusije in Južne Amerike, po  novem  arktični mraz, ki je zajel ZDA.   Ozimna žita na  področjih, ki jih je zajel hud  mraz, niso dovolj dobro prekrita s snegom, rastline so direktno izpostavljene mrazu, kar lahko napoveduje več škode kot običajno.   Mraz  je v ZDA ohromil promet,  nekatere reke so zamrznile, prišlo je tudi izpada električne energije. Krmni ječmen je v  Hamburgu dosegel 205 € za tono, medtem ko je bil  v vzhodni Nemčiji le 185 € za tono. EU komisija poroča, da so Evropski izvozniki do 14.2. 2021 izvozili 20 % manj pšenice, kot v preteklem letu.   Končno  pozitivni premiki tudi  pri  prašičih V Nemčiji je na trgu s prašiči prvič po več kot enem letu prišlo do premika navzgor. Cena za  svinjske  polovice je v zadnjem tednu poskočila za 9 centov. Ponudba klavnih živali še vedno pada , kar je  imelo za posledico dvig cen in sedaj znaša 1,25 €/ kg za razred S. .   Cena  je zrastla tudi v okoliških državah.  Cena za 28 kilogramske tekače  je dosegla 35,55 €/ kos, še  nekaj mesecev nazaj  pa je bila  le  malenkost nad 20 €/ kos.       

Tue, 19. Jan 2021 at 12:02

570 ogledov

Pšenica 234 EUR za tono, koruza 215 EUR za tono, soja ...
Cena pšenice je v Franciji, pretekli teden dosegla 234 evrov za tono, kar  je več kot v sušnem letu leta 2018 in najvišja cena po letu 2013. Voda na mlin za visoke cene prav gotovo predstavljajo izvozne Ruske in Argentinske  omejitve. Kadar gredo cene v nebo, na borzi pravijo, da so bikovskem obdobju.  In sedaj smo prav gotovo v tem položaju. Očitno medvedi spijo zimsko spanje. Medvedje stanje  predstavlja obdobje padajočih cen. Rusija je kljub rekordni letini pšenice uvedla izvozni davek, katerega vpeljuje, ker želi imeti cene prehranskih izdelkov, v času epidemije pod kontrolo.  Prvotna višina izvozne carine  naj bi s 1. 3. 2021  znašala 25 evrov, sedaj pa je govora celo 50 evrov na tono pšenice.  Ocena skupne svetovna porabe pšenice je bila ponovno dvignjena  za 1,7 mio ton na 759 mio ton, predvsem zaradi večje porabe  v živinoreji   tako na Kitajskem, kot  v Evropi. Rusija še v času komunizma kmetijsko zaostala država, je z rekordno letino pšenice  izvozila  kar 39 mio ton. Celotna žetev je navrgla skupaj kar 83 mio ton pšenice. Slabe vremenske razmere v južni Ameriki, kjer je  zaradi suše, žetev znatno slabša od povprečja, so le razlog več, da cene žitaric in soje rastejo.  Največji spremembi na trgu  s kmetijskimi proizvodi, v zadnji  dvajsetih leti predstavljata  Rusija, kot velika izvoznica in Kitajska, ki zaradi naraščajočega standarda celotnega prebivalstva,  vsako leto ruši  uvozne rekorde. Rusija je pred kratkim postala uvozno neodvisna tudi pri prireji prašičjega mesa. Kitajska veliko investira v razvoj  domačega kmetijstva in širitvi svojih Afriških »kolonij«, kjer kupuje ali dolgoročno najema kmetijska zemljišča. Tudi cena koruze je znatno poskočila, saj je v Evropi dosegla že 215 evrov za tono. Stanje  zalog po vsem svetu je bilo ocenjeno kot najnižje v zadnjih osmih letih.  Tudi prognoze  za letošnjo letino so se  zmanjšale , tako v ZDA kot v Braziliji.   Cene za  koruzo so poskočile tudi iz razloga, ker je Ameriška administracija zavrnila predlog naftnih rafinerij, da se ukine  mešanje  naftnih derivatov z  etanolom. Le te bi si  želele zmanjšati  svoje stroške,  zaradi visokih cen koruze  in soje iz katerih se pridobiva etanol in sojino olje. Istočasno pa še vedno  ne pojenja povpraševanje  Kitajske, tako po soji, kot po koruzi.   Glede na leto 2020  je samo pri soji na Kitajskem poskočil uvoz za 13 odstotkov. Razlog za tako velik skok predstavlja  povečana in skoraj do kraja sanirana Kitajska prašičereja.

Mon, 4. Jan 2021 at 13:56

294 ogledov

Vremenska napoved  in spletni Kmečki glas
Vremenska napoved  in spletni Kmečki glas Kmetijstvo je  tovarna na prostem in je ves čas odvisno  od vremena. Pred odhodom na njivo, travnik, sadovnjak  ali  vinograd, je dobro poznati vremensko napoved. Od sedaj lahko  preko spletnega Kmečkega glasa  spremljate vremensko kmetijsko napoved za vse  Slovenske regije. S  pritiskom na  ikono VREME vas postavi na spletno stran Agencije za okolje in prostor.  
Teme
žita cene žita

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Cena pšenice dosegla že 190 evrov na tono