S pšenico v vojno

16 marca, 2022
0
0

Rusija je z včerajšnjim dnem napovedala prepoved izvoza vseh žitaric. Prepoved naj bi veljala vse do konca junija tega leta. Pričakujemo lahko, da bo ta ukrep še bolj podžgal cene žitaric.

Rusija je zadnja leta postala največji svetovni izvoznik pšenice. Zaradi vojne  so se  iz svetovnega  trga umaknili ukrajinski trgovci z žitaricami.  Terminski trg s pšenico je za mesec maj na to novico odreagiral s skokom 8 evrov v plus na 378 € za tono. Cena nove žetve je ostala nespremenjena z 317 € za tono.

Rusija  želi s tem ukrepom dodatno destabilizirati položaj na svetu. Od ruske pšenice so odvisne Alžirija, Egipt in Savdska Arabija. Lakota lahko izbruhne tudi v Ukrajini, kjer bo zaradi vojne onemogočena obdelava tal.

Komentar trgovcev je bil presenetljivo hladen, saj menijo, da bodo lahko tako veliki pridelovalci žit v Evropi lažje in dražje prodali svoje zaloge. Ameriško kmetijsko ministrstvo napoveduje skupni letni izvoz pšenice v Evropi v višini 37 milijonov ton. Evropa ima skupaj več kot dovolj pšenice in jo bo lahko uspešno prodala naprej. Glede na dogajanja pred pričetkom vojne je le vprašanje, ali je Rusija do sedaj že prodala  večino  svoje  zaloge.  Spomnimo, da je cena vseh žit  že v lanskem letu močno rasla. Že takrat je bila z nakupi zelo aktivna Kitajska, ki se je z žitaricami na veliko oskrbela prav v Rusiji. Svoje nakupe je opravila tudi že v času, ko je Rusija stopila v vojno. 

Na notranjem trgu je Kitajska močno dvignila ceno pšenice  na 506 evrov za tono. 

S tem ukrepom želijo dvigniti domačo pridelavo pšenice. Glede na dogajanja na trgu žita v preteklem letu lahko z nekaj domišljije pridemo do zaključka, da je Kitajska kot zaveznica Rusije vedela za njen namen v Ukrajini. 

Svet je nedvomno stopil v hladno vojno, ki se bo nadaljevala tudi, če se vojna v Ukrajini v kratkem konča.

V prihodnje bo zahodna demokracija zelo težko gledala na države z avtokratskimi režimi in bo zato še bolj morala skrbeti za svojo gospodarsko neodvisnost.

NOVICE IZ KMETIJSTVA NA ENEM MESTU. KMEČKI GLAS. Vse o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.