Tovarne kmetijskih strojev na odmoru

18 oktobra, 2024
0
0

Kaj se dogaja na trgu s kmetijsko mehanizacijo? Po lanskoletni dobri prodaji, pri nekaterih znamkah celo izjemni, se je v letošnjem letu prodaja začela ustavljati. 

Poročila z nemškega trga pravijo, da so tovarne Fendt, Claas, Lemken, Kobota in Krone vpeljale krajši delovnik. Ukrep velja tako za zaposlene v proizvodnji kot v režijskih službah.  

Zakaj pesimizem?

Proizvajalci kmetijske mehanizacije menijo, da se  je  istočasno v kmetijstvu pojavilo kar nekaj slabih signalov. Slaba letina poljščin, nizke odkupne cene, skupna evropska politika, brez pozitivnih  namigov za kmete in visoke obrestne mere za najem kreditov.

Skrajšani delovnik pomeni, da želijo tovarne, v času slabše prodaje prihraniti pri stroških in manjših zalogah repro materiala kot tudi pri končnih izdelkih. Pri tem tovarne ne posegajo v organizacijo ter ohranjajo  delovna mesta.  Panoga je v začetku krize, če se bo le ta nadaljevala, pa bodo morale  tovarne poseči po bolj drastičnem ukrepu odpuščanja.

In kako kratkoročna je bila ponovno politika? Še nedolgo tega so vabili nove delavce iz celega sveta v center Evrope. Pozabili so, da tudi v industriji za soncem vedno pada dež. Ko pride kriza, bo tako treba skrbeti za socialno varnost domačih in po novem tudi tujih delavcev.