Francija NE ekološkemu kmetijstvu

29 maja, 2024
0
0

Svetovna prestolnica dobre hrane Francija je izstopila iz Evropske zaveze o povečevanju ekološkega kmetijstva. Le ta je predvidevala, da se 15 % vseh kmetijskih površin nameni za ekološko pridelavo.

Odločitev o izstopu je potrdil Francoski parlament. Do sedaj je imela Francija 10,7 % vseh površin v ekološki pridelavi in je močno zaostala za vodečimi v EU – Avstrijo s 27,5 %, Italijo s 17,9 % in Nemčijo z 11,2 %. Francija je imela najprej zelo optimističen načrt, kako do leta 2020 povečati ekološko kmetijstvo na 20 %. EU strategija v svojem programu »od vil do vilic« do leta 2030 cilja na 25-% povečanje ekološkega kmetijstva.

Malo denarja, malo glasbe

Združenje ekoloških kmetovalcev in naravovarstveniki so francoski vladi poslali odprto pismo, v katerem jo obtožujejo, da cilji niso bili doseženi, saj so za razvoj ekološkega kmetijstva namenili premalo finančnih in političnih spodbud. Po načrtu bi morali do 1. januarja 2020 vsi obrati družbene prehrane uporabiti 20 % vseh surovin ekološkega izvora, a so sedaj na skromnih 6 %.

Francoski kmetje so bili neuspešni tudi pri zmanjševanju uporabe fitofarmacevtskih sredstev, namesto da bi se poraba zmanjšala, se je med letom 2017 in 2021 povečala za 23 %. Pod plazom kritik je tudi dejstvo, da se je od skupno 9 milijard evrov kmetijskih spodbud za ekološko kmetijstvo uporabilo le skromnih 2 %.

Kulinarika pred ekologijo

Francozi še vedno najprej prisegajo na dober okus hrane in jih način pridelave ne zanima prav veliko. Po odnosu kmetijske velesile sodeč, je program EU za ekološko kmetijstvo v nizkem letu, pripravljen, da zasilno pristane, če ne celo strmoglavi. Ekološki kmetje bodo gotovo obstali, le njihov delež ne more biti tako visok, kot je bilo predvideno. Na koncu bo to dobro za obstoječe ekološke kmete, ki bodo imeli manj konkurence, ter bodo lahko ohranili višje cene. Zablode projekta »od vil do vilic« se že kažejo.